läsvärt
Anledningen till fuskmål under diet:
Varför berättar jag detta? Jo för att hormonet T3 är det som i huvudsak styr din metabolism. Ju mindre T3 du har i kroppen desto mindre fett förbränner du.
Kroppen är en smart mekanism och känner relativt snabbt av förändringar som sker i kroppen, bl.a. är det så att om du äter mindre kalorier så minskar konverteringen/dijoniseringen av T4 till T3 vilket får till följd att kroppens metabolism/fettförbränning sänks. Kroppen känner även av om du äter mer och uppreglerar konverteringen istället, dvs. du får mer T3 i omlopp och förbränner således mer.
Detta system har tillkommit för att skydda kroppen mot att dö i svälttider och för att inte bli allt för överviktig i festtider. Visst är det smart?
Vad betyder det här för dig i praktiken? Så länge du äter på ett kaloriunderskott (så att du går ner i vikt) kommer kroppen att göra allt för att du inte ska gå ner i vikt eftersom kroppen “tror” att det finns en risk att du svälter ihjäl. Efter en tids viktnedgång kommer du till slut inte längre gå ner i vikt fast du ligger på samma “underskott”, utan måste öka detta eller röra på dig mer för att fortsätta minska i vikt.
Det finns dock en sak som kan uppreglera konverteringen av T4 till T3 och det är ett större mål i veckan som får kroppen att “tro” att det inte är svält och den kan fortsätta ta på fettreserverna.
Som du förstår om du noga läser igenom texten ovan finns det alltså en anledning till ett “skräpmål”. Det är inget måste men ofta kan det göra att dieten faktiskt går snabbare och behöver inte alltid vara ett tecken på dålig disciplin.
Ditt “skräpmål” ska inte vara någon form av överätning utan ät så du blir mätt och belåten på det du längtat efter under veckan.
så man kanske ska äta något riktigt gott imorn som man verkligen har längtat efter. som tex, några godisbitar. så att kroppen inte vänjer sig helt utan det. för det skulle jag aldrig klara! eller ska man nöja sig med kina mat (tre små rätter) ja vi får se imorn vad jag är sugen på :)